Ting der blev nået.

Hårdt arbejde, også når man er vægtløs. Andreas Mogensen og Satoshi Furukawa pakker metal-3Dprinteren ud. Skærmdump fra NASA. Klik på billedet for at se en video med udpakningen.

I løbet af de godt 180 dage, som Andreas Mogensen har været i rummet i denne omgang, har han nået det allermeste i det tætte program, som var planlagt inden opsendelsen. På Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside findes en oversigt over forsøgene.

Som sædvanligt har pressen dog mest fokuseret på det, som ikke lykkedes; især at Andreas ikke nåede at komme på rumvandring udenfor Rumstationen for at installere et nyt kamera.

Fra Danmark medbragte Andreas 10 videnskabelige forsøg, og desuden har han deltaget i utallige af de andre opgaver ombord, samtidig med at han som kommandør ombord har skullet holde øje med besætningens trivsel og eventuelle tekniske problemer. Og heldigvis er der også blevet tid til at kigge ud ad vinduet! Under hele Huginn-missionen har Andreas Mogensen fortalt om sin fascination af de landskaber på Jordoverfladen, som hele tiden ruller forbi under een, og også om det held, som somme tider skal til for at nå at fotografere et interessant område før det er væk igen i farten. 27.500 km/t ser ikke ud af så meget, når man ser videoer fra udsigtskuplen Cupola, men ser man lige ned, så går det stærkt.

Tenerife 28. september 2023. Foto: Andreas Mogensen/ESA/NASA.

Her er en liste over de danske forsøg, og hvis man klikker på navnet bliver man overført til en nærmere omtale af forsøget, og eventuelt en kort beretning om, hvilke resultater, der er opnået.

Desuden har der været tid til at optage videoer af den snes af danske kulturting, som indgår som en del af formidlingen i Huginn-missionen. Der er links til de enkelte genstande her, efterhånden som udlånerne har fortalt om dem på deres egne sociale medier.

(Jan. 21, 2024) — This high exposure photograph from the International Space Station shows Earth’s atmospheric glow and a starry sky as the orbital complex soared 258 miles above the Pacific Ocean northeast of Papua New Guinea. At left, are the station’s Nauka science module and the Prichal docking module, both from Roscosmos. Foto: Andreas Mogensen/ESA/NASA.

Vil du følge med i dagligdagen ombord på ISS, opdaterer NASA en interessant blog næsten dagligt her. 1. marts assisterede Andreas for eksempel tre af de andre astronauter med at udskifte “avancerede hydrauliske dele” i ‘the Waste and Hygiene Compartment’ – altså toilettet. Det har sikkert været spændende og nødvendigt.

(skrevet af Ole J. Knudsen)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top