Unikt foredrag med Andreas direkte fra rumstationen

DTU inviterer naboer, gymnasieelever, studerende og medarbejdere til en unik forelæsning med astronaut Andreas Mogensen fra Den Internationale Rumstation.

Det sker fredag den 23. februar i tidsrummet 14.30 til 17.30. Her byder DTU velkommen til en specialudgave af DTU Ørsted Lecture med ESA-astronaut Andreas Mogensen, som desuden er adjungeret professor ved DTU. Det sker i Sportshallen på DTU med en direkte forbindelse til Den Internationale Rumstation (ISS).

Ved forelæsningen vil Andreas Mogensen give en status på sine erfaringer og foreløbige resultater fra nogle af de forskningsprojekter, han udfører for DTU. Udvalgte studerende får mulighed for at stille spørgsmål til Andreas Mogensen.

Inden live-transmissionen til ISS vil et panel af eksperter fra DTU Space og Københavns Universitet diskutere de eksperimenter, der er udført under missionen og fortælle, hvad de håber på at lære, når dataene er analyseret. Arrangementet modereres af journalist Nikolaj Sonne.

Andreas Mogensen er i øjeblikket på sin anden mission til ISS. Den kaldes Huginn- missionen. Han blev opsendt i august 2023 og vender efter planen tilbage til jorden i det tidlige forår 2024.

DTU-projekter i forbindelse med Huginn-missionen:

THOR-Davis: Projektet inkluderer et kamerasystem, der er i stand til at tage op til 100.000 billeder i sekundet med et hidtil uset kontrastniveau for at fotografere den fantastiske elektriske aktivitet i forbindelse med uvejr og lyn i rummet.

Virtual Reality: Et VR-system, der kan transportere astronauter til fredelige steder, for eksempel un tur langs en rislende bæk i en skov, og derved kan forbedre astronauternes mentale velbefindende på lange missioner.

3D-print: En 3D-metalprinter, der tester, hvad der sker, når man bruger en 3D-printer i rummet uden tyngdekraft. Det vil måske kunne gøre det muligt at printe reservedele i rummet på fremtidige missioner.

Earthshine: Projektet ledes af DMI. DTU Space bidrager til det. Projektet går ud på at kunne beregne jordens energibalance mere præcist via af målinger af sollys, reflekteret tilbage fra Jorden mod rummet.

De traditionelle DTU Ørsted Lectures er opkaldt efter DTU’s grundlægger H. C. Ørsted. Den helt unikke version fra rumstationen er tilrettelagt i samarbejde med ESA og Rumrejsen2023. Ved tilmeldng har studerende mulighed for at skrive et spørgsmål, de ønsker at stille til Andreas Mogensen under eventet. 2-3 spørgsmål udvælges blandt alle indkomne forslag.

Tilmeld dig eventet her. Der er et begrænset antal billetter, som uddeles efter ‘først-til-mølle-princippet’

DTU livestreamer eventet gratis og uden tilmelding her på dagen

Skrevet og redigeret af Morten Garly Andersen. (Foto: ESA)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top