Hele Andreas Mogensens rumrejse taler til de unge

Af Henrik Nevers, formand for Danske Gymnasier og rektor på Roskilde Gymnasium. Ambassadør for Rumrejsen 2023.

Det ellers tomme rum bliver fyldt godt ud, hvis Andreas Mogensen når at komme på rumvandring under sin mission. Og formentlig sker det med hans egen playliste i ørerne, hvor der er masser af hip-hop. Blandt andet numrene ’Gi´ den gas’, ’Pump Pump’ og ’No Church in the Wild’ ifølge et interview til musikbladet Gaffa.

Og det er ikke kun musikken, der taler til unge. Det gør hele Andreas Mogensens rumrejse.

Hvorfor? Fordi det tomme, lydløse og ufattelige rum har altid været fascinerende og noget, som mange drømmer om at opleve på nærmeste hold.

Det gør gymnasieelever på et gymnasium i midten af Roskilde også. Her sad de klar ved skærmen en fredag i august, parate til at følge den planlagte opsendelse, som imidlertid blev udskudt til dagen efter. Her fulgte de stadig med, fordi Andreas Mogensens deltagelse har vakt deres interesse for rummet.

Den nysgerrighed er forhåbentlig et startskud til en endnu stærkere interesse for de mange forskellige aspekter af rumforskning såsom fysik, biologi, teknologi og internationalt samarbejde mellem forskellige lande og organisationer.

Andreas Mogensens rumrejse er ikke kun et personligt eventyr, men også et bidrag til samfundets udvikling. Rumfarten er dermed en vigtig kilde til inspiration og læring for unge. Også for dem, som måske ikke ellers umiddelbart forestiller sig at skulle tage en uddannelse indenfor STEM-området.

Jeg håber, at inspirationen hjælper med at udvikle deres personlige interesser, og dermed kan være en kilde til drømme og ambitioner, som giver lyst og mod til at vælge en uddannelse, hvor man kommer til at arbejde med fremtidens forskning og teknologi.

Så hvad drømmer du om, og hvad vil du gerne lære mere om?
Hvordan kan du bruge din viden og dine færdigheder til at gøre en forskel?

Det er nogle af de spørgsmål, som jeg håber, at flere unge vil stille sig selv i forbindelse med og efter Andreas’ rummission.

På billedet er Andreas i gang med at indsamle og lagre prøver til et ESA-eksperiment om menneskets immunsystem i rummet under hans igangværende mission. (Foto: NASA/ESA)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top