Andreas indfanger reje-lignende rumlyn

De seneste måneder har Andreas Mogensen optaget tusindvis af billeder af uvejr og lyn over jorden set fra Den Internationale Rumstation. Det er der kommet flotte billeder ud af.

Projektet kaldes Thor-Davis og udføres i samarbejde med DTU Space og ESA. Det er et af de 10 forsøg fra Danmark, Andreas udfører under sin mission i samarbejde med universiteter, virksomheder og andre institutioner.

På DTU Space leder seniorforsker Olivier Chanrion Thor-Davis-projektet. Hans team har analyseret de mange optagelser, Anderas har lavet. Så nu er der nye billeder. Blandt andet af en særlig slags lyn, der kaldes en ‘rød fe’, og som normalt er svære at indfange. Den ses øverst på billedet og har nærmest form som en kæmpemæssig reje i rummet.

Det røde ‘reje-lyn’ breder over et område på cirka 14 gange 26 km. og befinder sig cirka 40-80 kilometers højde. Neden under er et kæmpe blåligt lyn, som oplyser en sky.

Andreas bruger et system med to kameraer, som DTU Space har sammensat. På den måde kan der optages billeder af de to lyn, og samtidig kan forskerne se, hvor de opstår, og hvordan de udbredes. Det viser sig, at det blå lyn dannes først nede i skyen, og kort tid efter opstår det røde lyn højere oppe i atmosfæren.

Forskningen handler om at forstå de indre processer i de voldsomme lyn, som finder sted i op til omkring 100 km højde over Jorden. Dermed får vi viden om, hvordan disse lyn-udladninger kan påvirke atmosfærens sammensætning. For eksempel koncentrationen of drivhusgasser.

Skrevet og redigeret af Morten Garly Andersen. (Foto: DTU Space/ESA)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top