Andreas Mogensen skal på rumvandring 12. oktober

Nu får ESA-astronaut Andreas Mogensen den rumvandring, han længe har ønsket sig. Den indledes om eftermiddagen kl 16.00 dansk tid næste torsdag den 12. oktober.

Her begiver han sig ud i rummet for at bevæge sig uden på Den Internationale Rumstation, ISS. Her skal han og en kollega blandt andet installere et nyt kamera og opgradere et, der sidder der i forvejen. Med disse kameraer tages billeder af Jorden i høj opløsning.

Det er første gang, den danske ESA-astronaut kommer på sådan en rumvandring. Dermed kan han sætte flueben ved endnu en rumrekord: Han bliver den første dansker på rumvandring. Han er i forvejen den første danske kommandør på rumstationen, og den kun sjette hidtil fra Europa. Han er den første og hidtil eneste ikke-amerikaner, der har været pilot på en rumflyvning fra USA til rumstationen med et SpaceX Dragon modul.

Rumvandringen, eller ekstra vehikulær aktivitet, EVA, som det kaldes blandt astronauter, skal foregå sammen med NASA-astronaut Loral O’Hara.

For at forberede sig på deres rumvandring vil de blandt andet indånde ren ilt og udføre let motion for at slippe af med nitrogen i deres blod, hvilket ellers kan forårsage alvorlige helbredsproblemer, når de går fra et højt tryk til et lavtryksmiljø uden for rumstationens trygge rammer.

Deres rumdragter og kommunikationsystem vil blive tjekket grundigt, mens de befinder sig i rumstationens trykkammer/sluse, kort før de bevæger sig udenfor i rummet.

Under hele rumvandringen vil de to astronauter være i kontakt med kolleger inde i rumstationen og på NASA’s Johnson Space Center i Texas, hvorfra deres rumvandring følges og guides.

Begge astronauter er desuden fastgjort til en sikkerhedsline, og som en ekstra sikkerhedsforanstaltning er deres rumdragter forsynet med små dyse-systemer, motorer, som kan bringe dem tilbage til rumstationen i en nødsituation.

Astronauterne har trænet rumvandringer på Jorden under ‘rumlignende forhold’. Andreas har desuden selv guidet astronauter på rumvandring fra kontrolcentret i USA. Så selv om selve rumvandringen er ny for ham, er han i superskarp form til at udføre den.

Du kan læse meget mere om Andreas’ kommende rumvandring her hos ESA

Skrevet og redigeret af Morten Garly Andersen. På billedet træner Andreas rumvandring, EVA, i et vandbassin på Jorden i forbindelse med sin astronaut-uddannelse. (Foto: ESA)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top