Så er det i dag Andreas vender hjem til Danmark

I dag 29. april 2024 vender astronaut Andreas Mogensen tilbage til Danmark efter sin rummission i 2023-24. (Foto: ESA)

I dag bliver en festdag for Danmark og dansk rumfart og rumforskning. Det er nemlig her i eftermiddag 29. april kl. 14.00, at ‘vores danske’ astronaut Andreas Mogensen officielt vender tilbage til Danmark efter sin godt seks måneder lange mission til Den Internationale Rumstation, som jo blev indledt i august i fjor og sluttede i marts i år.

Det sker med eventet ‘Velkommen hjem Andreas’ på Experimentarium i Hellerup ved København fra kl. 13.30 til 16.30. Her vil der være opdateringer fra hans mission, underholdning og mulighed for at få svar på spørgsmål om missionen og Andreas’ fremtid. Både under eventet og når han efterfølgende interviewes af de mange danske medier, som har meldt deres ankomst til Experimentarium i dag.

Eventet på Experimentarium kan følges live via linket her

I løbet af missionen har Andreas udført et hav af opgaver. Fra livesamtaler fra rummet med skoleelever og studerende i såvel Danmark som andre steder i verden. Over en lang række forsøg udført i samarbejde med blandt andre danske virksomheder og universiteter. Til forsøg for sin arbejdsgiver, Den europæiske rumorganisation ESA samt drift og vedligehold af rumstationen i samarbejde med sine kolleger fra blandt andet ESA og NASA, som er hoveddrivkræfterne bag rumstationen.

Dertil kommer opgaven som kommandør på rumstationen. Og de mange smukke billeder af Jorden Andreas Mogensen har nået at tage i fritiden gennem det store vindue i rumstationens Cupola-modul og delt med os alle.

Alt sammen noget som vi både i Danmark og store dele af resten af verden har haft glæde af.

I forbindelse med missionen er der også et stort formidlingsprojektet for danskerne ‘Det nationale formidlingsprojekt, Rumrejsen’, som undervisningsinstitutioner, universiteter, interesseorganisationer og erhvervsliv har bidraget til. Også Rumrejsen-sitet her er en del af dette initiativ. DTU’s prorektor Rasmus Larsen er formand for Rumrejsens styregruppe, og projektets sekretariat er placeret på DTU i Lyngby.

De seneste uger har Andreas samlet kræfter og debriefet med ESA og NASA efter den lange mission. Men i dag er han altså officielt tilbage i Danmark.

Tekst og redigering: Morten Garly Andersen
Foto: ESA

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top