Jul på Rumstationen

Ekspedition 30-besætningen i julehumør. Foto: NASA

Af Ole J. Knudsen, ambassadør for Rumrejsen 2023.

Med den fart, som Julemanden normalt må have på, for at kunne nå hele Jorden rundt i løbet af julenat, er det en smal sag også at kunne lande kanen på Den Internationale Rumstation ISS, selvom den bevæger sig med 28.600 km/t. Der er ikke nogen skorsten på ISS, men det forlyder, at Julemanden har fået monteret en speciel sammenkoblingsport på kanen, så han nogenlunde bekvemt kan komme ind og aflevere gaverne, selvom den indvendige diameter i sluseporten kun er 80 cm. Rensdyrene er i forvejen vant til at kunne lande på lidt af hvert, så for dem er det en smal sag at holde klovene i kontakt med rumstationen, selv i vægtløs tilstand. Rudolf leverer som altid navigationslyset, og USAs styrelse for luftfart FAA udsender helt rutinemæssigt hvert år tilladelse til Julemandens besøg ombord.

Lynbesøg ved ISS i julen 2022. Foto: overvågningskamera/NISSA.

Med den meget blandede besætning, som er ombord, fejres julen på mange forskellige måder og på forskellige datoer, ligesom her på Jorden, men udgangspunktet er de amerikanske juletraditioner. Ombord er der diverse (plastic)juletræer, julesokker og nissehuer, som er sendt op med tidligere rummissioner, og der er tradition for en eller flere julehilsner fra besætningen til alle os. Gaverne medbringer Julemanden naturligvis. Der bliver lagt lidt ekstra fritid ind i den travle timeplan, så besætningen kan få lidt tid til af fejre julen i fælleskab, og lidt fred til en privat videosamtale med familien.

Julemandens besøg sker nok så hurtigt, at man ikke kan nå at se sammenkoblingen med det blotte øje, og så vidt vides streames det ikke via NASA-TV. Rumovervågningscenteret NORAD viser dog normalt en webside, hvor man kan følge Julemanden på sin tur Jorden rundt.

Her fra Rumrejsen2023.dk ønsker vi alle ombord og alle vore følgere en glædelig jul og et godt nytår.

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top