Niels Bohrs nobelpris-guldmedalje er på ISS

Nu er hemmeligheden officielt afsløret.

Som vi til nu kun har måttet antyde her på Rumrejsen2023.dk, er den guldmedalje, som professor Niels Bohr modtog i 1922 i forbindelse med sin Nobelpris med Andreas Mogensen ombord på Den internationale Rumstation ISS i øjeblikket. Det blev afsløret helt officielt idag, mandag den 11. december i løbet af et in-flight call, hvor Andreas Mogensen talte med de to seneste modtagere af Nobelprisen Ferenc Krausz og Moungi Bawendi om løst og fast omkring deres opdagelse, og værdien af forskning i det hele taget.

Skærmdump fra den direkte transmission/ESA.

Historien omkring guldmedaljen bliver fortalt her af Den nationalhistoriske Samling på Frederiksborgmuseet, som ejer medaljen, og som yderst generøst har udlånt den til rumturen som en del af den pakke med cirka 20 danske kulturting, som Andreas Mogensen medbringer i rummet. Medaljen bliver leveret tilbage til Frederiksborgmuseet med tak for lån, når Andreas en gang er tilbage på jordoverfladen.

Nobelprismedalje. Foto for DNM, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, 16-11-2022.

Er man tæt følger af diverse omtaler af Huginn-missionen, har man nok gættet hemmeligheden, om ikke før, så da ambassadør for Rumrejsen2023 Tina Ibsen under en direkte samtale med Andreas Mogensen i rummet onsdag den 8. november i forbindelse med Rumkonferencen for unge i Odense afslørede hemmeligheden. Det kan høres på bloggen Rumsnak, som Tina Ibsen er medredaktør af, og Ritzau fangede straks nyheden, og udsendte den til det ganske land.

Andreas Mogensen fyrede hemmeligheden af mandag morgen på sin Facebookside her.

– det er ikke let at håndtere mikrofon, æske, låg og medaljen i vægtløs tilstand! Skærmdump/ESA
Men her er den så: Niels Bohrs Nobelmedalje fritsvævende i Columbus-modulet. Skærmdump/ESA

Her kan vi så til lancere endnu en hemmelighed, nemlig at en anden nobelmedalje meget snart kommer i spil i en lignende sammenhæng!

(Skrevet af Ole J. Knudsen)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top