Rumrejsen-ambassadør: Rumstationen er stort dansk laboratorium

Af John Leif Jørgensen, professor i rumteknologi på DTU Space.
Ambassadør for Rumrejsen2023.

Rumstationen er et fantastisk laboratorium. Forskere og organisationer fra både Europa, USA og en række andre lande bruger Den Internationale Rumstation ISS, som et forsøgslaboratorium ude i rummet. Danmark har også en masse aktiviteter deroppe. Vi bidrager med instrumenter og teknologier, som giver os ny viden om universet og samtidig leverer viden, der kan bruges helt konkret her på Jorden. Eksempelvis til at få bedre overblik over menneskers indvirkning på miljøet og klimaforandringerne.

Det sker i samarbejde med den eruopæiske rumorganisation ESA og amerikanske NASA. Det er både universiteter og virksomheder, der udfører forskning og får testet ny teknologi. Og naturligvis ikke mindst Andreas Mogensen, som lige nu er i fuld gang med en række forsøg deroppe. Både for os på DTU, for andre danske virksomheder og universiteter samt for sin arbejdsgiver ESA.

Danske universiteter og virksomheder har en lang historie med forskning og test af teknologi på rumstationen. DTU har haft aktiviteter på ISS siden 2009 og bidraget til 12 større projekter med både Andreas Mogensen og andre internationale partnere.

Der er flere fordele ved at have eksperimenter inde i og uden på rumstationen. Udstyr kan testes under vægtløshed. Og instrumenter er fri for forstyrrende lys fra Jorden. Desuden er det muligt at reparere udstyr og instrumenter, hvilket ville være næsten umuligt på rumsonder eller satellitter langt ude i rummet. Med instrumenter anbragt uden på rumstationen kortlægges for eksempel, hvordan skovbrande, tørke og fældning af skov påvirker Jordens CO2-kredsløb. Andre instrumenter undersøger mørkt stof og neutronstjerner i universet. Inde i rumstationen udforskes blandt andet 3D-printteknologi og mental og fysisk velvære for astronauter.

Når Andreas og andre astronauter træner for at holde sig i form i rummet, sker det blandt andet ved at tage en tur på en motionscykel udviklet af et dansk firma. I et nyt forsøg kombineres VR-udstyr med træningen, så astronauterne kan cykle i naturskønne og udfordrende omgivelser. Det undersøges, om denne træning kan styrke astronauternes mentalitet og motivation til træning. Denne viden kan måske inspirere til bedre træning her på Jorden.

Et andet spændende projekt er ASIM, et dansk ledet projekt under ESA, som blev opsendt i 2018. Her udforskes energiudladninger fra lyn og uvejr i rummet og hvilken betydning, det kan have for Jordens klima. Som optakt til projektet optog Andreas billeder af lyn under sin første rummission i 2015. Under hans nuværende ophold følges op på projektet med nye billeder, som senere ananlyseres af forskere på Jorden.

De mange forskellige aktiviteter på rumstationen over lang tid med deltagelse af universiteter, industri og internationale partnere er et godt billede på, at Danmark i dag er en stærk rumnation. Vi leverer forskning, der øger vores viden om rummet og samtidig gavner samfundet helt generelt.

Her kan du læse mere om de 10 danske forsøg Andreas har med på rumstationen
Her kan du læse mere om DTU’s lange historie på rumstationen
På videnskab.dk finder du mere uddybende artikler om forsøgene på rumstationen

Kontaktinfo: DTU Space. Email: mga@space.dtu.dk
Rumstationen (Foto: NASA)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top