Nationalmuseet udlåner guldsmykke

guldbrakteat med Huginn

Iblandt den snes af danske kulturgenstande, som Andreas Mogensen har med ombord i Rumstationen ISS er en lille guldbrakteat på 3,36 gram fra jernalderen; omkring år 500. Den er udlånt af Nationalmuseet, og den er fundet af en detektorfører i 2019 ved Tibberupgård i Frederiksborg Amt.

Her er guldbrakteaten i Cupola på Den internationale Rumstation ISS. Video: ESA/AM

Brakteaten er én ud af en række udvalgte kulturgenstande, der er med på Andreas’ Huginn-mission til Den Internationale Rumstation ISS, hvor der også bliver taget billeder af dem. Ved at fotografere dem dér, får både vi herhjemme og andre ude i verden mulighed for at reflektere over nogle af de særlige ting, vi står for og gerne vil være kendte for i Danmark.

På brakteaten er afbildet en fugl (måske Hugin), en person, som formentlig er Odin, og en hest. Med jernalderruner står der en kort tekst, som måske betyder øl! Der er et lille undertema i kulturgenstandene omkring Odin og ravne, hvor der også indgår en fibula (broche), som forestiller en ravn, et par ravnefjer og en lille sølvfigur af Odin omgivet af sine to ravne Hugin og Munin og ulvene Gere og Freke. Desuden har postvæsenerne på Færøerne og i Grønland udgivet et fælles frimærke med ravnemotiver.

På Nationalmuseet er Andreas Mogensens rumdragt fra 2015 udstillet sammen med et par andre effekter fra hans IRISS-mission, og på Nationalmuseets hjemmeside findes en udførlig beskrivelse at genstandene, samt et link til en podcast om Andreas Mogensen.

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top