Dansk håndbold skal ud i rummet

Håndboldherrernes anfører Niklas Landin glæder sig til at få en håndbold i rummet. Foto: IHF

Andreas Mogensen tager håndbold med i rummet

Klik her for at se Andreas hilsen fra rummet til de danske håndboldkvinder.

Der bliver skrevet et lille stykke sportshistorie, når en håndbold for første gang får lov at svæve i vægtløs tilstand i det ydre rum.

Når den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen til august for anden gang rejser mod Den Internationale Rumstation ISS, har han en håndbold med i bagagen.

På sin seks måneder lange mission medbringer Andreas Mogensen en række udvalgte genstande, der hver især spiller en central rolle i dansk kulturhistorie for at promovere vores land.

Håndbolden er med, fordi spillet er opfundet herhjemme og sidenhen er blevet en global sport, der dyrkes over hele verden. Samtidig symboliserer håndbolden det forenings- og idrætsliv, som rigtig mange danskere er vokset op som en del af enten som udøvere eller frivillige ildsjæle.

For landsholdsanfører Niklas Landin kom det som noget af en overraskelse, da han fik nyheden om, at den bold han holder så meget af at spille med, nu skal en tur ud i rummet.

– Jeg er rigtig stolt over, at Andreas Mogensen sætter fokus på håndbold. Det er fedt, at vi som danskere holder sammen om de ting, vi er gode til og samles om dem, og hvis der er en, vi også er stolte af herhjemme, så er det Andreas Mogensen. Så det er stort, han har en håndbold med, og jeg håber, han kan få det lidt sjovt med den ude i rummet, siger Niklas Landin med et smil.

Håndboldkvindernes anfører, Sandra Toft, er ligeledes stolt over, at håndbolden er repræsenteret på Andreas Mogensens rumfærd.

– Jeg er da glad for, at vi har en håndboldfan siddende oppe i rummet snart. Det er specielt. Når man er i de udenlandske klubber, så kan man også godt høre, at de har meget respekt for Danmark i håndboldverdenen. Altså folk synes, vi er en stor håndboldnation, siger hun.

Håber på en dribletur i rummet

Tidligere er det offentliggjort, at også forfatter Karen Blixens fyldepen og en Rasmus Klump-bamse er med i lasten på SpaceX Falcon 9-raketten. Som en del af promoveringen af dansk kulturhistorie vil Andreas Mogensen blandt andet få taget billeder med effekterne ombord på ISS.

Håndbolden er allerede skibet til USA, så den er klar til afgang fra Kennedy Space Center i Florida.

For Andreas Mogensen har det en helt særlig betydning, at håndbold og dermed foreningsidrætten er repræsenteret blandt de medbragte kulturgenstande.

– Foreningslivet i Danmark er i verdensklasse, ligesom vores håndboldlandshold, og der er mange, som har nydt at spille håndbold i den lokale sportsklub, hvor de har fundet glæde ved at spille sammen med deres venner.

– At have en håndbold med i rummet for første gang bliver meget specielt, og mon ikke jeg kan få lov til at drible lidt ned igennem rumstationen og score et mål på mine kollegaer, siger Andreas Mogensen.

Her demonstrere Andreas håndbolden da han ønskede det danske kvindehåndboldhold held og lykke. Video: ESA/AM.

Første gang han rejste ud i rummet var i 2015, hvor missionen varede i ti dage. Men denne gang er Andreas Mogensen afsted i omkring seks måneder fra midten af august og frem til starten af det nye år.

Henvendelser angående dette opslag: Jens Jacob Juulsager, Dansk Håndbold Forbund  jjj@dhf.dk

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top