Blixens fyldepen på rumrejse

Karen Blixens fyldepen i frit fald på rumstationen. Video: ESA/AM.

Pressemeddelelse udsendt fra Karen Blixen Museet 23. maj 2023

I august 2023 drager ESA astronaut Andreas Mogensen på en flere måneder lang mission til Den Internationale Rumstation ISS. Missionen er navngivet ”Huginn” og refererer til Odins to ravne i den nordiske mytologi, der symboliserer det menneskelige sind, hvor Hugin repræsenterer tanken og Munin hukommelsen.

På missionen i rummet medbringer Andreas Mogensen udvalgte kulturelle genstande med fokus på en fremsynet videnskabelig tradition og rigsfællesskabets mytologi. Som ravnene Hugin og Munin bragte informationer hjem til Odin vil Andreas Mogensens banebrydende videnskabelige eksperimenter i rummet give os vigtig viden og forståelse her på jorden.

Det er derfor med stor glæde at vi kan dele nyheden om, at Andreas Mogensen på Huginn- missionen medbringer Karen Blixens originale fyldepen. Denne pen brugte hun sammen med andre skriveredskaber til at bringe sine fortællinger ud til verdens læsere med fortællinger fra hele verden. I dag er Karen Blixens forfatterskab det mest oversatte blandt nyere danske forfattere ude i verden.   

Karen Blixen var optaget af luften som element og af hele perspektivet i mennesket, der med teknik og videnskab kan flyve og dermed ligesom fuglene bringe sig i en højere forbindelse til både jorden og himlen. Hun ønskede at være “en stemme i æteren” mere end at være forfatter i gængs forstand. Forbindelsen mellem himmel og jord er til stede i mange af Karen Blixens fortællinger, og vi kan takke fyldepennen for, at fantasien blev nedfældet på papir og publiceret og i dag står som evigt aktuel verdenslitteratur ude i hele verden.  

Karen Blixen skrev nådesløst om menneskets mørke sider, men aldrig fordømmende og altid med et . I fortællingen “Dykkeren” arbejder hovedpersonen på at bygge vinger til mennesket, men da han opdager, at han er blevet bedraget, mister han troen og opgiver sit projekt. For som han siger: “Uden håb kan man ikke flyve”.  

Det er derfor helt magisk – og fyldt af håb – at sende Karen Blixens fyldepen på rumrejse med Andreas Mogensen, en af vores mest markante landsmænd, der helt enestående udforsker menneskets potentiale i verdensrummet.  

Med venlig hilsen 

Elisabeth Nøjgaard 

Museumsdirektør 

Mail en@blixen.dk 

Mob 5120 1574 

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top