Under Andreas Mogensens første mission i 2015 blev han opsendt i en russisk Soyuz-rumkapsel, men denne gang skal han af sted fra Cape Canaveral i Florida med en SpaceX Crew Dragon rumkapsel. Han sendes op med tre andre astronauter: Amerikanske Jasmin Mognbeli, japanske Satoshi Furukawa og russiske Konstantin Borisov. Under turen skal Andreas Mogensen være pilot, og det er første gang, at en ikke-amerikaner får den ære.

Så lad os tage et kig på turen fra Cape Canaveral til Den Internationale Rumstation. Et par timer inden den planlagte opsendelse vil besætningen tage plads i Crew Dragon kapslen, der er placeret i toppen af en 70-meter høj Falcon 9- raket. Herefter begynder et sidste tjek af alle systemer frem mod opsendelsen. Ved opsendelsen tændes de store løfteraketter, som sender raketten det første stykke vej på gennem Jordens atmosfære.

(Foto: NASA)
(Foto: NASA)

Godt 2,5 minut efter, at raketten er opsendt, rejser den med knapt 7000 km/t og på den korte tid, har den bevæget sig næsten 100 km over Jordens overflade. Det er også her, at grænsen til rummet er defineret. Nu skubbes løfteraketterne af. De har brugt alt deres brændstof og er nu bare en dødvægt, som ikke kan bruges. Det ville være dyrt i brændstof at løfte dem ud i rummet, så i stedet kobles de af og vender tilbage til Jordens overflade. Det er ret unikt for SpaceX’s raketter, at de kan genbruges til fremtidige missioner. På andre raketter vil løfteraketterne blot brænde op i atmosfæren på vej ned.

Når løfteraketterne er koblet af, tændes den næste raketmotor, som kaldes for andet stadie. Den accelererer astronauterne op i en endnu højere hastighed. Motoren i andet stadie af raketten er tændt i omkring 6 minutter indtil Crew Dragon kapslen er omkring 200 km over Jordens overflade og rejser med en hastighed på omkring 27.000 km/t.

Tre minutter efter, at andet stadie er slukket, bliver det koblet af og brænder op i atmosfæren. Herefter tager det 16-25 timer, før besætningen når til Den Internationale Rumstation.

Rummet er den yderste grænse for menneskets udforskning, og bemandede rumflyvninger er med til at bringe teknologien, fra rumfart og erfaring fra ophold i rummet, ned på Jorden til gavn for almindelige mennesker.

– Thomas A. E. Andersen, ambassadør for Rumrejsen

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top