Allerede før det i marts 2022 blev offentliggjort, at Andreas Mogensen ville få en ny mission til Den Internationale Rumstation, var planlægningsarbejdet gået i gang bag kulissen. Andreas havde allerede påbegyndt sin træning til rollen som pilot på SpaceX Dragon rumkapslen, som han skal sendes op i.

I året op til Andreas’ opsendelse, blev der desuden planlagt en række af de forsøg, han skal udføre på rumstationen. Disse udvælges i god tid for at sikre, at udstyret er klar til ham, når han er i rummet, og at man kan nå at introducere ham til, hvordan han udfører forsøget bedst muligt. Hvert forsøg skal rumme en udførlig beskrivelse af hvornår, og hvor mange gange Andreas skal arbejde med det. Det kan fx være, at man ønsker, at han skal måle noget særligt 10 gange i løbet af missionen, og at der skal være minimum fem dage mellem hver måling.

(Foto: NASA/ESA)
(Foto: ESA)

Et par måneder inden missionen går i gang, vil de overordnede linjer for Andreas’ mission blive planlagt. Når først missionen er i gang, bliver planen opdateret hver uge, hvor man kan tage højde for eventuelle forsinkelser eller mere tid, som skulle være blevet til rådighed.

Mens Andreas er i rummet, bliver hans hverdag styret af “The Onboard Short Term Plan” (OSTP). Her kan alle astronauterne se deres dagsprogram opdelt helt ned til 5-minutters intervaller. Her er alt i astronauternes hverdag beskrevet. Deres hverdag er i øvrigt delt op på samme måde som vores, med 8-timers søvn, ca. 8 timers arbejde og ca. 8 timers fritid.

På OSTP kan astronauterne se, hvornår de skal sove, spise og træne samt hvilke opgaver, de har i løbet af dagen. Deres andre opgaver kan være at vedligeholde rumstationen, rydde op, eller udføre forsøg. I deres fritid bestemmer de selv, hvad de vil lave, om de vil skrive emails eller tale med familien, læse en bog, se en film eller hænge ud i Cupola-vinduet og kigge ned på Jorden.

Til hver opgave i OSTP, følger en nøjagtig beskrivelse, og hvis det er nødvendigt, kan astronauterne kontakte Ground Control i Houston, for at få hjælp eller vejledning til opgaven.

Menneskeheden er kun lige startet på at kigge ud over vores egen planet. Rumforskning er det mest horisontudvidende jeg kan forestille mig!
Vi skal udforske rummet, fordi det giver perspektiv og bringer nye erkendelser.

– Mikkel Haarder, ambassadør for Rumrejsen

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top