Den Internationale Rumstation har huset astronauter fra mange forskellige lande siden 2000, og selvom der er løbende vedligeholdelse af rumstationen, er den ved at være slidt. Derfor er alle partnere, på nær Rusland, gået sammen om at udvikle rumstationen Lunar Gateway, som også bare kaldes Gateway. Den skal i kredsløb om Månen, og altså ikke Jorden som er tilfældet for Den Internationale Rumstation. Gateway vil ikke blive opsendt som en komplet rumstation, men ligesom ISS, vil den blive sendt op i moduler, der vil blive samlet i rummet.

Det første modul til Gateway skal efter planen opsendes med Artemis II-missionen i 2024. Her vil et hold på fire astronauter blive sendt i kredsløb om Månen. Med sig har de det første Gateway-modul, som de i løbet af deres mission vil sende i månekredsløb. Flere moduler vil blive sendt af sted på de næste Artemis-missioner.

(Foto: ESA)
(Foto: ESA)

I alt er Gateway planlagt til at komme til at veje 40 tons, og vil som udgangspunkt bestå af fem moduler:

  • Strøm og fremdrift modulet (Power and propulsion element)
  • Kommunikation og sammenlægnings modulet (Communications module and connecting module (ESPRIT))
  • Videnskab og luftsluse modulet (Science and airlock module)
  • Habitat og robotarm (Habitat with robotic arm)
  • Logistikmodulet (Logistics module)

Efter planen kan fremtidens månerejsende bruge Gateway som en mellemstation, inden de skal lande på overfladen af Månen.

Partnerne bag Den Internationale Rumstation vil afslutte dette samarbejde i 2030. Herefter vil rumstationen styrte ned på Jorden ved et kontrolleret nedstyrt i 2031, og det vil højst sandsynligt ske i Stillehavet. Men i årene, inden rumstationen bliver afviklet, kan vi se frem til hele to fungerende rumstationer, hvor astronauter kan træne og arbejde.

Den Internationale Rumstation vil efter planen blive brugt til kommercielle formål i langt højere grad, end det har været tilfældet indtil nu. Flere virksomheder har planer om at bygge deres egne moduler til ISS, og man er begyndt at planlægge en række forskellige missioner, som ikke har officielle astronauter med fra nogle af partnerlandene. Vi ser derfor et skift i den måde, som rumstationen bliver brugt på i disse år.

Selvom mange virksomheder vil bruge Den Internationale Rumstation til deres projekter, er der også flere, der går med planer om at opsende deres egne rumstationer om Jorden. Vi ser også flere lande, der begynder at bygge nationale rumstationer, hvor fx Kina allerede har konstrueret sin egen fungerende rumstation i kredsløb om Jorden.

Jeg husker, da jeg som ung dreng sad oppe om natten med mine forældre for at se rumfærgen Columbia blive sendt gennem atmosfæren. Det var helt magisk og næsten ikke til at fatte, at man kunne rejse ud i rummet. Det blev en drengedrøm, at man kunne blive astronaut og rejse ud og opdage nye planeter og livsformer.

– Ole Heinager, Ambassadør for Rumrejsen

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top