Den Internationale Rumstation kredser med omkring 28.000 km/t, i en højde på omkring 400 km over Jorden overflade, i det som kaldes for Low Earth Orbit.

Historien om rumstationen begynder tilbage under slutningen af den kolde krig i 1980’erne. Det amerikanske rumfartsagentur NASA ville bygge en rumstation ved navn Freedom, og de inviterede det europæiske rumfartsagentur, ESA, og det japanske rumfartsagentur, JAXA, til at være med i samarbejdet. Efter murens fald i 1989 blev Rusland også inviteret til at være partner i samarbejdet, da de allerede havde stor erfaring med rumstationer fra Salyut og Mir. Senere kom det canadiske rumfartsagentur, CSA, også med i samarbejdet.

I 1998 blev det første modul til Den Internationale Rumstation opsendt, og den har siden november 2000 været konstant bemandet af astronauter fra de mange samarbejdslande.

Den Internationale Rumstation er opdelt i en russisk del og en del, som er blevet til i samarbejde mellem NASA, ESA, JAXA og CSA. Rumstationen består af 16 moduler, hvor astronauterne kan opholde sig. Der er planlagt flere moduler fra private aktører, som skal opsendes i løbet af de næste år.

(Foto: ESA)
(Foto: ESA)

Selvom rumstationen er opdelt i to dele, virker den som én samlet station. Ofte arbejder, sover og spiser astronauterne også på tværs af skillelinjen. På langs måler rumstationen 109 meter, hvoraf astronauterne kan færdes på 73 meter.

Den del af rumstationen, hvor astronauterne kan opholde sig uden rumdragt, svarer cirka til det volumen, der er i en Boing-747 – altså et fly som normalt bruges til langdistancerejser.

I de første 10 år af rumstationens levetid, var det kun muligt for astronauterne at kigge ud af små vinduer. Men i 2010 blev ESAs Cupola-modul opsendt. Cupola er et stort sekskantet vindue, der måler godt 2 meter i diameter. Alle syv vinduer består af tre lag: et indre lag, der beskytter mod ridser og herefter to glas, der hver er 2,5 cm i diameter. Når vinduet ikke bruges, kan man beskytte det ved at lukke tykke skodder for glassene.

Rumstationen er under konstant forandring, og moduler flyttes nogle gange rundt for at give plads til andre moduler eller koblingsplader til nye rumkapsler. Med de nye kommercielle moduler, der er planlagt, vil rumstationen vokse yderligere i de næste år.

Missioner i rummet er vores tids opdagelsesrejser, hvor der opdages både planeter og stjerner og helt nye sider af den fysiske verden. Det bliver interessant at følge, om missionen kan tilføre ny forskning, der kan komme os alle til gavn.

– Kasper Palm, Ambassadør for Rumrejsen

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top