Under de første bemandede rummissioner var astronauternes mad ikke ligefrem appetitvækkende. Den bestod af gelatinetern og mos i tuber, og det beklagede mange astronauter sig over. Efterhånden som rummissioner blev længere, blev det også tydeligt, at det er vigtigt for astronauternes psykiske velvære, at de får god og varieret mad. Derfor er der blevet arbejdet hårdt på at forbedre måltiderne på rumstationen. I dag er maden derfor en blanding af frysetørret, tørret og frisk mad. Dog får astronauterne kun frisk frugt og grønt et par gange i løbet af deres mission, når der kommer nye forsyninger til rumstationen.

Under Andreas Mogensens mission skal han indtage mellem 2500-3000 kalorier dagligt, og der er planlagt tre store måltider samt en række mindre snacks, som han kan spise. To tredjedele af den mad, som Andreas skal spise i løbet af sin mission, bliver udvalgt af NASA og den består af en variation af forskellige retter. Den sidste tredjedel af maden vælger astronauterne selv i det, som kaldes ’crew choice meals’, og den mad kan enten komme fra den amerikanske menu eller forskellige muligheder fra Europa, Rusland eller Japan.

Ud over, at maden selvfølgelig skal smage godt, er det vigtigt, at den indeholder mange af de nødvendige vitaminer og mineraler, som astronauterne har brug for. Det er nemlig hårdt for kroppen at være i rummet, og derfor skal astronauterne være ekstra opmærksomme på deres kost. Samtidig må maden ikke smuldre eller krumme for meget, foruden tyngdekraften kan astronauterne nemlig ikke sidde med en tallerken på et bord, som vi gør her på Jorden – alt svæver jo rundt. Derfor skal maden helst være klistret, så man nemmere kan holde den på sin gaffel.

(Foto: Andreas Mogensens Twitter)
(Foto: ESA)

På Andreas’ sidste mission havde han også et helt særligt måltid med til alle på rumstationen. Det var en menu udviklet af den danske kok Thorsten Schmidt. Her fik alle serveret spidsbryst med kål, rabarber med vaniliecreme og en særlig chokolade, der blev udviklet i samarbejde med chokoladedesigneren Palle Sørensen.

I forbindelse med Huginn missionen arbejder Andreas Mogensen igen sammen med Thorsten Schmidt, men denne gang ikke om et komplet måltid. I stedet har Thorsten Schmidt udviklet en række forskellige energibarer og chokolader, som Andreas Mogensen skal teste i løbet af sin mission.

Som ambassadør vil jeg gøre mit bedste på at udbrede kendskabet til projektet og dets formål, og jeg håber på at kunne bidrage til at inspirere flere til at forfølge en karriere inden for STEM, rumfartsvidenskab og teknologi.

– Maria Jarjis, Ambassadør for Rumrejsen

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top