Nu skal der laves banebrydende 3D-print på rumstationen

I går ankom den 3D-metalprinter, som Andreas Mogensen i samarbejde med DTU Space og Airbus skal bruge til at udføre forsøg, til Den Internationale Rumstation, ISS.

Formålet med forsøget er for første gang nogensinde at teste, hvordan en 3D-metalprint-proces opfører sig i rummet under vægtløse forhold. DTU Space-professor John Leif Jørgensen leder forsøget og ønsker at undersøge, hvilken kvalitet af produkter der kan fremstilles med en 3D-metalprinter i rummet.

Printeren (som ses på billedet før afsendelsen) er leveret af Airbus Defence and Space og blev sendt af sted i tirsdags med en Space X-raket fra Cape Canaveral i Florida.

Planen er, at Andreas går i gang med at printe 3D-metalemner, som DTU Space har designet til formålet, så snart printeren er installeret i rumstationen. Et print tager godt et døgn, så han returnerer til jorden, før alle print er klar. De vil så blive fremstillet af andre astronauter på rumstationen og sendt ned med et forsyningsfartøj midt på året.

Der printes tilsvarende objekter på Jorden, som skal sammenligens med dem fra rumstationen, fortæller John Leif Jørgensen.

”Ideen er, at printeren på sigt måske kan bruges til at producere reservedele i rummet. Samtidig sigter eksperimentet mod at give værdifuld ny viden, som kan føre til forbedret ressourceudnyttelse på Jorden i forbindelse med produktion,” siger han.

3D-objekterne måler cirka 5 gange 5 centimeter og har en ganske særlig geometri (billedet indsat nederst t.v.).

Ifølge professor John Leif Jørgensen vil undersøgelsen af objekterne blandt andet kunne besvare grundlæggende spørgsmål om, hvordan metaller opfører sig under forskellige termiske og mekaniske påvirkninger. Måske kan det bane vej for, at der kan produceres mere bæredygtigt her på Jorden i fremtiden.

“Vi vil finde ud af, om det er muligt at presse mere ud af de materialer, vi bruger til produktion i dag og dermed bruge færre resourcer. For eksempel hvis vi på forsvarlig vis kan reducere den sikkerhedsmargin, der arbejdes med. Det er noget af det, vi tester i det her forsøg i tæt samarbejde med vores partnere fra ESA og Airbus ” fortæller han.

Du kan se opsendelsen, som fandt sted tirsdag i denne flotte video, hvor man ser, hvordan SpaceX-rakettens første trin vender om og returnerer til Jorden for at lande ‘baglæns’ efter at have sendt 3D-printeren og andre forsyninger afsted mod rumstationen.

Skrevet og redigeret af Morten Garly Andersen. (Illustration: DTU Space, ESA)

Denne hjemmeside bruger kun nødvendige cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top